CoolSculpting

Spørsmål og svar

Gjør det vondt å ta behandling med Coolsculpting? Hva er risikoen? Avhenger det av hvor mye sug og temperatur legen bruker som eventuelt leder til om det blir blåmerker eller smerter etterpå? Kan Coolsculpting forårsake nerveskade eller andre problemer? Kan sugetrykk bli styrt av legen? Er større håndtak til Coolsculpting-behandling mer smertefult enn å bruke 2 mindre suger/håndtak for magen? Behandling og oppfølgning før og etter Coolsculpting? Hvor lenge har CoolSculpting vært brukt i USA og Europa? Hvilke komplikasjoner kan oppstå?

De fleste pasienter føler litt trekking og ubehag kun de første 5-10 minutter etter at CoolSculpting applikatoren er plassert. Når området som behandles er avkjølt, er det en smertefri prosedyre som tar ca en time. Noen pasienter kan føle en viss midlertidig nummenhet på stedet som er behandlet med CoolSculpting i ca en uke etter behandling. Riktig plassering av CoolSculpting applikatoren er viktig for å oppnå de beste resultatene. Det er derfor det er viktig å gå til en godt kvalifisert lege for prosedyren.

CoolSculpting ble FDA-godkjent for fettreduksjon i september 2010 og har vært trygt brukt i Europa i nærmere 5 år. Grunnen til at det er så trygt er at kulde ikke er en metode som umiddelbart dreper fettceller. Isteden starter kulden under en CoolSculpting behandling en naturlig prosess med programmert fett-celle ødeleggelse, som er grunnen til at det tar 2 måneder for å se resultatene. Fettcellene som er blitt eksponert for kulde under behandlig med CoolSculpting brytes naturlig ned og nedbrytingsprodukter skilles ut av kroppen din. De eneste kontraindikasjoner for CoolSculpting er hvis du har en sjelden tilstand kalt kulde-intoleranse.

Prosedyren kan være litt ubehagelig i løpet av de første minuttene av behandlingen, men det er mer en merkelig følelse av trekking av hudeb og kaldt ubehag enn smerte. I løpet av 5-10 minutter med CoolSculpting blir det, på grunn av kulden, gradvis reduksjon av ubehag til en knapt merkbar nummenhet. Den merkelige følelsen er størst med den største CoolSculpting-applikatoren og mindre med de små og mellomstore håndtakene. Umiddelbart etter behandlingen med CoolSculpting kan det behandlede området ha mild til moderat prikking, nummenhet og sårhet. Lette blåmerker ser vi noen ganger, men er uvanlig. Sårhet kan vare i 2-3 dager og føles som stølhet du får etter en runde med intens trening. Prikking og nummenhet minsker over kort tid og er vanligvis begrenset til 2-3 uker. CoolSculpting forårsaker ikke langsiktige nerveskader.

Med standard innstillinger, bør det være lite eller ingen blåmerker eller smerter. Noen ganger er vakuum-innstillingene økt ved behandling av tynnere personer for å få riktig eksponering av behandlings-området for CoolSculpting. Høyere vakum kan øke sjansen for blåmerker, men det er vanligvis minimalt og svært begrenset.

Alle går tilbake i arbeid umiddelbart etter CoolSculpting. Klassisk fettsuging krever flere dager fri og en mageplastikk kan kreve to ukers fravær fra jobb. Det er en av de store fordelene med en CoolSculpting-behandling.

CoolSculpting har en meget høy grad av aksept og fornøydhet blant pasienter. Fordeler er blant annet at CoolSculpting ikke krever kirurgi, skjæring, snitt, anestesi og bedøvelse, nåler eller sykefravær/rekonvalisens. Risikoen er minimal og inkluderer i kyndige hender noen forbigående mindre blåmerker. Ofte kan pasienter oppleve mildt ubehag etter prosedyren med CoolSculpting som vanligvis avtar og forsvinner i løpet av 1-2 uker. Dens uvanlig for pasienter å ha betydelig smerte etter inngrepet, men det kan skje og forsvinner “alltid” i løpet av en måneds tid.

Kan behandling med Coolsculpting virkelig fungere for fettreduksjon? Det høres for bra ut til å være sant?!

Det forligger massiv medisinsk forskning og omfattende medisinsk dokumentasjon for at CoolSculpting virker for fettreduskjon, De gode resultatene av CoolSculpting ser vi også på våre klinikker. Du kan forvente omtrent 25% varig reduksjon i fett i de områdene som ble behandlet. Behandlingen med CoolSculpting kan gjentas hvis man ønsker enda mer reduksjon av uønsket fett i et og samme område.

Vi har behandlet øvre og nedre del av magen, flankene, kjærlighetshåndtak, hofter, bh folder med fett, innsiden av lårene, banana rolls (under baken/rumpen), ytre kanter av store bryster hos kvinner etter klimakteriet og fett under armene som legger seg over bh-kanten. CoolSculpting er den beste ikke-kirurgiske permanente lokal-behandlingen for fettreduksjon som er på markedet akkurat nå.

Hvor lenge varer en CoolSculpting behandling og hvor mange behandlinger trengs?

Resultatene er permanente. CoolSculpting kjøler forsiktig huden til en temperatur like over frysepunktet og det fører til at fettcellene “dør” og oppløses og forsvinner gradvis. Denne oppløsnings-prosessen starter umiddelbart etter behandlingen. Pasienter rapporterer at en merkbar reduksjon i uønsket fett vanligvis starter ca uke 2-3 etter behandlig med CoolSculpting og med en maksimal oppløsning av uønsket fett et sted mellom måned to og tre. CoolSculpting-prosedyren tar ca en time.

Privatklinikken har utført et stort antall behandlinger og ca. 85% av våre pasienter rapporterer om en betydelig og tilfredsstillende reduksjon av uønsket fett i etter kun én behandling. Det vil si at det som regel er nok med kun en eneste behandlig. Noen pasienter ønsker og trenger en andre og eventuelt en tredje behandling med CoolSculpting med 2-6 måneders intervall for å oppnå ønsket resultat.

Det finnes flere forskjellige størrelser av håndtak til CoolSculpting. Ett område er vanligvis på størrelse med hånden din for et lite håndtak til CoolSculpting. Når man bruker det største håndtaket til CoolSculpting, typisk nederst på magen, går det fra hofte til hofte. Resultatene kan variere fra pasient til pasient. Vi opplever at våre CoolSculpting pasienter er meget fornøyde med behandlingene som utføres hos oss.

Kan CoolSculpting brukes til behandling av cellulitter?

CoolSculpting er ikke en kur for cellulitter. Vitsen med CoolSculpting er å redusere “sta” bulker er av fett. Teoretisk, hvis fett er redusert i et bestemt område kan cellulitter forbedres.

Jeg har hørt og lest mye om CoolSculpting men jeg lurer på hvordan sluttresultatet til CoolSculpting er sammenlighet med for eks. laser -lipolyse (laser fettsuging)?

Laser-lipolyse gjøres sjelden alene men i kombinasjon med vanlig klassisk fettsuging. Resultatet av slik “vanlig” fettsuging er oftest gode men kan etterlate ujevnheter groper som ikke er mulige å rette opp i. Hvis størrelmengder fett ønskes fjernet er fettsuging det som vi anbefaler. Det er nødvendig med bedøvelse, evt. narkose, snitt i huden som etterlater små men likevel arr,. Det blir blåmerkerr og hevelse selv om man bruker kompresjonsdrakt etter fettsuging. Det kan oppstå infekjsoner. Det kan oppstå blodpropper som kan spre segtil lungene og som kan resultere dødsfall (plutselig død). I forbindelse med fettsuging kan kanylene som suger ut fettet penetrere inn og forbi magemsuklene. Da suges tarmene inn i kanylen og skades. Dette er meget alvorlig , krever umidddelbar operasjon av erfaren mage-tarm-kirurg. Sannsnligheten for¨å dø av en slik komplikasjon er høy.

Fettreduksjon med CoolSculpting fryser ihjel fettcellene. Eliminering av de frostkadede cellene tar noen måneder. Det er ingen smerte eller anestesi, ingen snitt og vanligvis ikke blåmerker. Resultatet er moderat fettreduksjon. Hvis du ønsker et dramatisk resultat anbefaler vi vanlig klassisk fettsuging (med eller uten laser lipolyse). Hvis du ikke trenger ekstremt mye fettfjering er CoolSculpting et godt valg.

Det faktum at en (Laser) fettsuging er invasiv er viktig fordi det øker risikoen for infeksjon, krever anestesi, og har bivirkninger som ikke er funnet med CoolSculpting inkludert brannskader. Men for å oppnå de resultater som man kan oppnå med (laser) fettsuging kan det kreves flere behandlinger med CoolSculpting.

Kan CoolSculpting bli brukt for å redusere fett på armene?

Med dagens utforming av håndtak til CoolSculpting må hver og en pasient vurderes for å se om fett på armene kan behandles med denne teknikken. Muligheten for å få til en god behandling med CoolSculpting er avhengig av at fett og hud på armen (overarmen) passer til et av de mindre CoolSculpting håndtakene. Formen og størrelsen av armen er viktig, liksom mengden fett og konsistensen av fetttet . Hudenns tykkelse og stramnning er også viktig samt i hvilken grad det evt. forligger slapp hud. Det er viktig at en erfaren lege gjør en vurdering før du evt. bruker penger på en slik behandling. Av og til må det til kirurgi (armplastikk) for å få et godt resultat.

Vil behandling med CoolSculpting gjøre noe med løs hud?

CoolSculpting bidrar til å fjerne fett men påvirker ikke huden i det hele tatt. Hvis du har litt løs hud kan du vurdere andre hud behandlinger som gir oppstramning for eks. Thermage. Hvis huden din har mistet sin elastisitet, vil den sannsynligvis se enda løsere ut etter at du har tatt behandling med CoolSculpting. En god analogi er magehuden hos en gravid kvinne. Dersom huden har mistet sin elastisitet, kan den se rynkete ut og henge ned etter at mor har født og gått ned i vekt. Hvis huden er normal og elastisk vil den krympe tilbake etter at barnet er født. Dette er grunnen til pasienter med elastisk hud får de beste resultatene med CoolSculpting. Personer med løs hud bør vurdere en kirurgisk prosedyre for å fjerne både hud og fett (f.eks mageplastikk).

Jeg er tynn med lokaliserte lommer av fett på mine øvre ytre lår (ridebukselår). Kan CoolSculpting brukes for å bli kvitt ridebukse-fettet?

CoolSculpting fungerer godt i et område der huden er tilstrekkelig tøyelig for å bli trukket inn i CoolSculpting-håndtaket. I noen områder av kroppen er huden mer fiberholdig, tykk og stram (som ytre lår) og det er dermed vanskelig å få et godt grep med håndtaket til CoolSculpting-maskinen. Innsiden av lårene, kjærlighet shåndtak, BH folder og magen pleier å være områder som er lette å behandle.

På den andre siden, hvis du har mye slapphet i huden, så kan CoolSculpting hjelpe til volumreduksjon av fettet, men på bekostning av at huden ser løsere ut fordi fettet fungerer som fyll under huden. Rådfør deg derfor med plastisk kirurg som også er ekspert på CoolSculpting for å se om en kirurgisk tilnærming som fettsuging eller plastisk operasjon (for eks mageplastikk eller armplastikk) vil gi deg et bedre resultat.

Passer CoolSculpting for kvinner over 65 år?

Vi har god erfaring med å behandle kvinner over 65 år. Noen av de beste resultatene har vært hos kvinner over 65 år med 40% reduksjon av fett etter en eneste behandlig med CoolSculpting. Vi har også sett at om fettreduksjonen gjøres riktig i nedre del av magen, så kan folden/bilringen løftes opp.

Hva er sansynligheten for å få et stygt resultat med ujevnheter etter behandling med CoolSculpting?

Ved fettsuging fjernes fettet i en rask prosess og det kan bli ujevnheter når alt er grodd etter flere måneder. Det blir mye arrvev under huden etter fettsuging og evt. ujevnheter er skjemmende og kan i praksis ikke korrigeres. CoolSculpting er en langsom prosess med frysing av uønsket fett. Fordi fettcellene og fett blir gradvis fjernet fra din egen kropp i løpet av de neste to månedene blir det ingen ujevnheter (og ingen arrdannelse under huden).

Virker CoolSculpting på innsiden av lårene?

Både indre og ytre lår er svært vanlige områder for CoolSculpting. Det som avgjør er om det er nok vev for CoolSculpting håndtaket å “gripe fatt i”. Under konsultasjonen, kan legen du møter fortelle deg om du er en god kandidat eller ikke.

Kan CoolSculpting behandle dobbelthake?

Når produsenten av CoolSculpting lager mindre og fleksible applikatorer, så vil det bli mulighet for å redusere fett under haken. Per i dag kan fett under haken enkelt fjernes med mini- eller mikrofettsuging smertefritt med lokalbedøvelse. Vanligvis vil vi ikke fjerne fett fra et ansikt, som som holder et ansikt ungdommelig. Noen pasienter med brede ansikter ha tykke tyggemusklenei stedet for fett,og disse tyggemusklene kan enkelt gjøres slankere med Botox.

Hvor lenge har CoolSculpting vært brukt i Norge?

Privatklinikken har hatt CoolSculpting i bruk siden den ble godkjent av FDA i USA i september 2010. Som første klinikk i Norge til å bruke CoolSculpting har vi lengst erfaring, høyest kompetanse og de beste resultatene.

Jeg har tidligere tatt fettsuging av magen. Den er nå full i ujevnheter. Kan CoolSculpting hjelpe meg?

Ujevnheter etter fettsuging er for det meste teknikk-avhengige (avhengig av kirurgens utførelse). Hvis det foreligger gjenværende fett under huden på magen der det er ujevnheter kan CoolSculpting krympe fettvevet og dermed gi en lett bedring.

Virker CoolSculpting på fett på rumpen?

Det kan være vanskelig å få feste for CoolSculpting håndtakene på rumpen. Din lege kan si om det er teknisk mulig.

Må man ta CoolSculpting mer enn en gang?

CoolSculpting reduserer anslagsvis 20-35% av fett over en periode på 3 til 4 måneder. Dersom prosedyren gjentas vil ytterligere 20-35% av resterende fett bli redusert. Pasienter må forstå at CoolSculpting ikke er en erstatning for fettsugings-teknikker som kan fjerne større mengder fett i kun behandling. CoolSculpting er mest effektivt for pasienter som har med moderate mengder uønsket fett som de ønsker å kvitte seg med. For eksempel bilringer på magen og kjærlighetshåndtak.

Hvor lang tid tar det før en gjennomsnittlig CoolSculpting pasient begynner å merke resultater?

Vanligvis tar det 2-3 måneder for å se det endelige resultatet av en behandling med CoolSculpting.

Er CoolSculpting en god behandling for en mann med bryster?

Mange middelaldrede og eldre menn får større bryster med årene på grunn av økende mengder fett. CoolSculpting er en god ikke-kirurgisk behandling for å redusere det overskytende volumet av fett i brystene.

Er hevelse i magen normalt etter CoolSculpting?

Det er ikke uvanlig å ha hevelse etter CoolSculpting. Hevelsen forsvinner som regel innen 2 uker.

Kan CoolSculpting brukes på fett over kneet?

Foreløpig er det ingen CoolSculpting applikator som passer dette området godt. Derimot kan uønsket fett på innsiden av kneet behandles i mange tilfeller. Bestill time til en konsultasjon.

Trening, yoga eller svømming etter CoolSculpting?

Siden CoolSculpting er en ikkekirurgisk behandling for fettreduksjon kan pasienter gjenoppta normal trening umiddelbart etter behandling.

Vil CoolSculpting fungere for en person med betydelig overvekt?

CoolSculpting vil fungere på fettet som er utenfor bukveggen. Dersom fettet er på nedre del av magen (like under huden) kan det altså reduseres med CoolSculpting. For å se om du er en kandidat for CoolSculpting kan du stramme magemusklene så stramt som mulig, og kjenne på magen. Dersom du kan føle mykhet under huden mellom huden og de harde musklene, så er det fett som kan behandles med CoolSculpting. Noen ganger er stort sett alt fett på magen innenfor magemusklene, og du vil da bare føle faste muskler under huden. Sistnevnte kan ikke behandles med CoolSculpting (eller fettsuging) – dette er fett som kun kan behandles med kostbehandling og trening.

Kan jeg ta CoolSculpting etter mageplastikk?

Mageplastikk og fettsuging av mage gjøres ofte i kombinasjon. Det kan være områder av magen som kirurgen ikke fettsøg eller at du har gått opp i vekt og fått økt fettykkelse på magen etter operasjonen. Da kan en oppfølgende behandling med CoolSculpting være et godt alternativ til fornyet fettsuging.

I mange tilfeller kan det være nokså vanskelig å foreta en ny fettsuging i samme område som en tidligere fettsuging på grunn av kraftig arrdannelse under huden etter den første fettsugingen. Selv om fett sitter innkapslet i arrvev når kulden fra CoolSculpting frem og dreper gjenværende fett. Det forutsettes dog at hud er tøyelig nok til å få feste med CoolSculpting håndtakene.

En annen situasjon kan være at det i begge ender av arret etter mageplastikk stikker ut fettvalker (eselører) som er skjemmende. CoolSculpting er da et godt alternativ til fettsuging.

Kan en insulinavhengig diabetiker ta CoolSculpting?

Det er ingen problem å ta CoolSculpting for en person med diabetes. I motsetning til fettsuging er det ikke nødvendig med 6 timers faste før behandlingen. Det kreves ingen forandringer i spising, drikking og insulinbehandling i forbindelse med CoolSculpting-behandlingen.

LES OM COOLSCULPTING

Dette er en side med spørsmål og svar om CoolSculpting. Klikk på linken under for å komme til Privatklinikkens side om CoolSculpting.

COOLSCULPTING

Behandlingsområder

Fett på mage, «love handle», mamma-mage etter graviditet, buksekant-fold, BH-fold, fett på arm, fett på innside av lår, fett på ytterside av lår, fett på innerside av kne, redusere store bryster.

Kropp - mage og rumpe